Český kmín

55 Kč

Původní odrůda kmínu, vysoce aromatická. Nesmí chybět v chlebu ani ve vařených bramborách. 100g

Detailní informace

Detailní popis produktu

    • Češi jsou největšími konzumenty kmínu v Evropě a zároveň jedním z největších producentů. Silným konkurentem je mu jednoletý kmín pěstovaný v Polsku, Finsku či Kanadě. Největší rozdíl mezi těmito druhy je v chuti a také v podílu aromatických silic – ten je u českého dvouletého kmínu vyšší. Český kmín je od roku 2008 držitelem chráněného označení původu v rámci EU. A proč se kmín dává do chleba? Zlepšuje chuť, povzbuzuje trávení a zabraňuje nadměrnému nadýmání, které by mohl čerstvý chléb způsobit. Kmín je zásadní i při vaření brambor, neutralizuje totiž solanin – toxickou látku, kterou brambory obsahují (zvlášť v zimě, kdy začínají klíčit). Původ semen: kraj Vysočina.

Kmín máme od pana Jonáka z olejového mlýna Petráveč: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/cesky-kmin-s-velkym-c/